Madeira 22.1-29.1.2018

Maanantaina 22.1.2018 aloitin matkan kohti Madeiraa Oulusta aamulennolla Helsinkiin, josta puolen päivän jälkeen jatkolento Madeiralle. Matkani Madeiralle on viikon pakettimatka, aurinkomatkat, hotelli on peräti 5 tähden Vidamar hotelli. Koska ei mikään sesonkiaika ole, niin matkan hinta oli kohtuullinen ja minunkin budjettiin sopiva, aamiainen ja illallinen sisältyivät hintaan.

Matka lentoasemalta hotelliin oli noin 30 minuuttia. Madeiralle on muuten tosi vaikea laskeutua, koska kiitorata lyhyt ja kyseessä saari Atlannin valtamerellä. Lentäjällä oltava erikoislupa laskeutua kentälle. Lento ja laskeutuminen meni hyvin. Sää oli aurinkoinen noin +19 astetta. Meno hotelliin bussilla meni mukavasti. Vidamar hotelli upea ja huoneeni 5 kerroksessa, josta parvekkeelta upea esteetön merinäköala. Samaan hotelliin tuli vain toinen suomalainen, eläkkeellä oleva opettaja Joesuusta Eila. Mukava nainen, jonka kanssa sovittiinkin, että lähdemme yhdessä illalliselle hotelliin. Illallisella tarjonta oli monipuolinen, tarjottaavaa joka makuun. Koska Madeiralla oltiin päätin syödä merenantimia ja maistuvia olivatkin valkoviinin kera. Illalisen jälkeen menin nukkumaan ja keräämään voimia huomiselle ja Funchalin kaupunkiin tutustumiseen. 

Tiistaina 23.1.2018 kävin tutustumassa Funchalin keskustaan. Hotellini sijaitsee Funchalin Lido alueella, josta noin 3 km Funchalin keskustaan. Maasto Madeiralla on vaihtelevaa, nousua ja laskua. Keskustaan käveltäessä matkan varrella oli ihana puisto ja sieltä pääsi kävellen rantabulvardille, jota pitkin kävelin kohti keskustaa. Päivä meni tutustuessa kaupunkiin. Paikka ja ihmiset tekivät vaikutuksen, palvelu oli ensiluokkaista, tosi ystävällistä. Muutenkin paikasta tuli sellainen rauhallinen olo, vaikka ihmisiä on paljon. 

Keskiviikkona 24.1.2018 oli aamuherätys noin 7, koska 8.20 oli lähtö järjestetylle retkelle, noin 6 km Levada-kävelylle Levada do Castelejo. Noin 6 km mittaisella vaellusreitillä kuljettiin oppaan Alinan johdolla vuosisatojen aikana rakennettua kastelujärjestelemää ja niiden varrelle muodostuneita kulkureittejä pitkin. Tämä Levada kävely oli ns. helpompi eli reitillä ei ollu suuria korkeuseroja, joskin muutama paikka oli haastava. Joten tarpeeksi haastava reitti minulle. Saarella myös keskivaikeita, vaikeita ja kaupunkilevadoja. Orjat ovat rakentaneet aikoinaan Levadat, ja rakennustöissa oli kuollut paljon ihmisiä. Retki oli puolen päivän retki, eli hotellilla olin takaisin kello 15. Päivä oli puolipilvinen, noin +18 astetta, sopiva reippaalle kävelyretkelle. Hotellilla oli sitten ihana päästä omalle parvekkeelle katselemaan merta ja nauttimaan yksi Coral,paikallinen madeiralainen olut. 

Torstaina 25.1.2018 oli herääminen myös 7 aikoihin ja aamiaisen jälkeen lähtö koko päivän kestävälle Madeiran saarikierrokselle. Tätä saarikierrosta voi suositella kyllä, siinä pääsee tutustumaan saaren erilaiseen luontoon. Tietysti voi myös vuokrata auton ja itse tutustua saareen, mutta minulle sopi paremmin tällainen järjestetty kierros, jossa oppamme Alina asiantuntevasti kertoi saaresta ja sen historiasta samalla maisemia näki ilman, että itse tarvisti ajaa. Pysähdyksiä eri näköalapaikoilla ja lounaalla oli riittävästi. Viimeinen pysähdyspaikka oli Cabo Girao Euroopan korkein merenrantajyrkänne, tällä pystysuoralla jyrkänteellä on korkeutta 580 metriä. Sinne on rakennettu läpinäkyvä näköalatasanne. Korkean paikan kammoisena en itse tasanteelle mennyt seisomaan,mutta aivan vierestä  näki kuinka huikea pudotus alas oli. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, vaikka sitten omatoimisesti autolla, ellei järjestetylle retkelle halua. 

Perjantaina 26.1.2018 olin vielä järjestetyllä retkellä, kyse oli aamupäivän kestävä retki, jossa kävimme ensin Eira do Serradon näköalapaikalla, josta näki alhaalla laaksossa levittäytyvän kylän Curral das Freiras eli suomalaisittain Nunnien laakso. Kylän asukasluku oli vuonna 2001 noin 1 600. Se sijaitsee vuorten ympäröimässä laaksossa ja oli hyvin vaikeapääsyinen ennen tieyhteyden saamista 1960-luvulla.

Oppaamme Antti kertoi matkalla  näköalapaikalle laakson historiasta siitä, kuinka Nunnat olivat paenneet sinne Funchalista vaikeita reittejä pitkin merirosvoja pakoon. Myöhemmin kun vaara oli ollut ohi, he olivat palanneet takaisin Funchalin luostariinsa. Oli tihkusateinen sää, joten näkymä laaksoon ei ollut paras mahdollinen, mutta sateen ansioista näimme upean sateenkaaren, joka meni yli laakson.

Kävimme tutustumassa myös Nunnien laaksoon, siellä olevaan kirkkoon ja saimme maistaa paikallista liikööriä, joskin euron maksusta. Ostin mukaan kastanjalikööriä. Paluumatkalla kävimme Ponta do Garajaun niemellä katsomassa Funchalin tunnetuimiin nähtävyyksiin kuuluvaa monumentaalista Cristo Rein patsasta, joka on valmistunut 1927 ja vanhempi kuin Rio de Janeirossa sijaitseva suuurempi ja tunnetumpi, joka on valmistunut 1931.  

Lauantaina 27.1.2018 aamulla ei ollut pakollista aamuherätystä, koska ei ollut järjestettyä retkipäivää tiedossa, vaan ihan omatoimista Funchaliin tutustumista. Päätinkin nauttia hotellin ihanasta aamiaisesta ihan rauhassa. Lasi kuoharia ensin ja sitten kahvit ym aamianen. Aamiainen oli viiden tähden hotellin veroinen, ainakin mitä Eila, joka ennenkin oli ollut viiden tähden hotelleissa, kertoi sen tämän tasoisissa hotelleissa olevan.

Kiersin koko lauantaipäivän Funchalissa. Kävelin ensin keskustaan, josta kaapelihissillä ylös Monteen, jossa sijaitsee Monte Palace Tropical Gardens. Edestakainen hissimatka Monteen maksoi 16 euroa. Toki Monteen pääsi paikallisbussillakin, mutta kaapelihissistä  maisemat Funchalin yli olivat upeat

Ylhäällä Montessa 12,50 euron hintaisella lipulla pääsi tutustumaan Monte Palace Tropical Gardeniin, joka on Madeiran suurin puutarha. Upea paikka kokonaisuudessan, minulla meni parisen tuntia siellä kierrellessä ja tutustuessa sen erilaiseen Floraan ja Faunaan. En edes kaikkea sen tarjontaa ehtinyt nähdä, joten seuraavaan kertaan jää vielä katsomista. Lipun kanssa sain kartan  mutta en sitä juuri seurannut, löysin kuitenkin ihania paikkoja, joita oli merkitty karttaan. Löytyi myös paikka, josta sai lipun hintaan kuuluvan lasi Madeiraviiniä. 

Monten jälkeen kävin Funchalin kauppahallissa, jossa näki saaren runsaan kukkavalikoiman, hedelmät ja kalat. Madeiralla kasvaa erilaisia hedelmiä, kuten pieniä banaaneja, joita EU:n direktiivi ei kuulema hyväksy, mutta tosi maukkaita olivat. Näin myös avokadoja puissa Levada kierroksella. En koskaan ollu ajatellut, että Avokado kasvaa puussa. Näin sitä oppii eri asioita,kun matkustaa. Hotellilla olin vasta viiden aikoihin, joten koko päivä meni kierrellessä. Sää oli puolipilvinen, aurinkoa kuitenkin sopivasti, +18. Hotellilla tietysti parvekkeelle merta ihailemaan ennen suihkua ja illalista. 

Sunnuntai 28.1.2018 oli viimeinen varsinainen lomapäivä. Kävin ensin aamupäivästä tutustumassa hotellista käsin toiseen suuntaan. Sai kyllä hyvää liikuntaa mäkeä ylös ja alas. Nousut olivat jyrkkiä. Täällä voi viettää siten myös erittäin aktiivista lomaa. Mutta pakko ei ole juosta tai kävellä, liikkumaan pääsee hyvin myös muutenkin; busseilla ja takseilla,eikä oppaan mukaan maksa paljon verrattuna Suomeen. Itse en niihin tutustunut, koska kävin järjestetyillä retkillä ja keskustaan ei ollut kuin 3 km kävelymatka.

Merellä en ehtinyt käymään, olisi ollut mahdollisuus valas- ja delfiini reissuille sekä laivaristeilyille. Myös sukellus, kanoottiretkiä oli tarjolla.  

Iltapäivällä lähdin vielä Funchalin keskustaan käymään ja kävellen tietty siten sai ihailla matkan varrella ihanaa puutarhaa sekä merta. Minulla oli vielä ostoksia tehtävä, eli Madeiraviiniä kotiin. Saarikierroksella olin ostanut paikalliserikoisuuksien kuuluvan poncha-juoman. Se on paikallinen brandy, joka on valmistettu sokeriruo’osta ja sen lisäksi ponchassa käytetään tavallisesti sitruunamehua ja hunajaa. Joissakin versioissa mukaan lisätään myös appelsiinimehua, ja hunajan voi korvata esimerkiksi passiohedelmällä tai tomaatilla. 

Maanantai 29.1.2018. Kotiinlähtö oli edessä ja kuohariaamiaisen jölkeen hotellihuoneeseen pakkaamaan loput tavarat matkalaukkuun. Puolen päivän jälkeen bussi haki lentoasemalle, josta lento Suomeen, jossa olimme puolen yön jälkeen. Koska olimme niin myöhään Helsingissä, olin yötä lentokenttä hotellissa;  Hotelli Hiltonissa. 

Tiistaina 30.1.2018 lento Ouluun iltapäivällä.

Matka Madeiralle oli hyvin järjestetty. Finnairin lentojen osalta voi sanoa,että menolento Madeiralle meni sujuvasti ja palvelu  toimi  hyvin. Paluumatka oli nihkeämpi, matkustamohenkilökunta oli nihkeä ei kovin ystävällistä,vai oliko Madeiralla saatu tosi ystävällinen palvelu se, johon vertasi? 

Madeira on käymisen arvoinen paikka enkä ihmettele miksi ihmiset käyvät siellä useasti. Itsekin varmaan menen sinne vielä. Ilmasto siellä on hyvä, tammikuussakin päiväsaikaan +18.

Turisteja käy paljon Englannista, Saksasta ja manner Portugalista, mutta myös Suomesta. Vidamar  hotellissa oli paljon englantilaisia eläkeläisiä, jotka olivat käyneet siellä joka vuosi ja olleet siellä aina pidempään. 

Lopuksi faktoja Madeirasta: 

Madeira on Portugalille kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä Pohjois-Atlanilla noin 580 kilometriä Pohjois-Afrikan rannikolta luoteeseen. Madeira kuuluu maantieteellisesti Makaronesiaan ja koostuu seitsemästä tuliperäisestä saaresta, joista suurimmat ja ainoat asutetut ovat Madeira ja Porto Santo. Pääsaaresta noin 40 kilometriä kaakkoon sijaitsevat kolme saarta käsittävät Desertassaaret. Hallinnollisesti Madeiraan kuuluu vielä 280 kilometrin päässä kaakossa sijaitsevat kaksi saarta käsittävät Selvagenssaaret. Madeirasta puhuttaessa voidaan viitata yhtä lailla koko hallinnolliseen alueeseen, maantieteelliseen saariryhmään tai pelkästään Madeiran saareen. 

Madeiran saariryhmän virallinen kirjoitettu historia alkoi vuonna 1418, kun portugalilaisen prinssin Henrik Purjehtijan palveluksessa olleet Joa Goncalves Zarko ja Tristao Vaz Teixeira ajautuivat myrskyssä Porto Santon saarelle, joka sai nimekseen Porto Santo eli Pyhä satama.Seuraavana vuonna saarille järjestettiin tutkimusmatka. Italialainen aatelismies Bartolomeu Perestrello sai tehtäväkseen asuttaa Porto Santon ja Zarco ja Teixeira lähetettiin tutkimaan Madeiraa.

Näin ollen Madeira on löydetty varsinaisesti 1419 ja siten Madeiran 600 vuotisjuhlaa vietetään vuonna 2019. Tulevista 600 vuotis juhlista näkyi jo mainoksia Funchalissa. Ilotulitukset varmaankin ovat sinä vuonna todella upeat, koska Funchalin Uudenvuoden ilotulitukset yleensäkin ovat valtavia. Madeiran oma poika Ronaldo oli viimeksi nähty niitä katsomassa, hän käy kuulema säännöllisesti Madeiralla. Itse valitettavasti näin vain Ronaldon patsaan oman museonsa ja hotellinsa edustalla.